Leírás
Eredet és ültetvény:
A kb. 1,5%-os piaci részesedésével Kenya – mennyiségi alapon – kistermelőnek számít a világpiacon. Azonban ha a különleges kávékarakter minőségét nézzük, Kenya minden idők egyik legjobb termelőjének számít. A kenyai kávébab nagyon erős szerkezetű, és több hőre van szüksége a pörkölési folyamatban, mint más kávéknak. Ez annak a ténynek a következménye, hogy a kenyai kávéültetvények 2100 méteres magasságig találhatóak, ahol a kávé nagyon lassan nő. A normál, szabályos babokat különböző csoportokban osztályozzák. A legtöbb export „AB” osztályozást kap, míg a csúcsminőségűek „AA” minősítést kapnak. Ritkaságuknak köszönhetően a kenyai „pearl beans” abszolút különlegességnek számít. Ha a kávéfa nem képes megfelelő tápanyagot biztosítani azon kávécserjék számára, amelyek a bokor legvégén nőnek, a bokor csak egy babot növeszt egy szemen belül, az ún. „gyöngybabot”. Ez önálló bab annyi erőt gyűjt össze, és olyan lassan nő, hogy sokkal aromásabb lesz, mint egy sima bab. Ez a „Pearl Beans” a „Kiundi” termővidékről származik, és kézzel szedik.