[columns sid=”columns-1321992372″ width=”240″ marginright=”5″]
[bfnav name=”kavek” style=”verticalnav2″]
[/columns]
[columns sid=”columns-1322376509″ width=”710″ last=”true”]

[/columns]
 
[columns sid=”columns-1322376815″ width=”240″ marginright=”5″]

[/columns]
[columns sid=”columns-1322376958″ width=”710″ last=”true”]

A kávéról általában

A kávécserje

A kávécserje („Coffea” nemzetség, „Rubiaceen” család) bokorként, vagy faként nő (4-10 méter magasságig). Rendkívüli, hogy ez a trópusi növény képes különböző érettségi fokú bimbókat és gyümölcsöket (kávé-csersznyéket) teremni egy időben. A „kávébab”, ahogyan mi ismerjük, a kávécserje magja. A cseresznye-szerű gyümölcsök mindegyikének két magja van, melyek egymás lapos felével szemben helyezkednek el. A magokat vékony héj és egy hártya borítja. Több mint 80 féle kávétípus létezik, melyek közül manapság kettő a legmeghatározóbb.
A Coffee Arabica a régebbi típus, és ezt tartják a finomabbnak. Aromásabb, kevésbé keserű, és kevesebb koffeint tartalmaz. A bab hosszúkás és görbe bevágása van. Az Arabica kb. 9-11 hónap alatt érik meg.

A kávé egy izgalmas múltú, érdekes ital. A kávét a távoli országokkal szoktuk társítani, de a hagyománnyal és az élvezettel is. Akár a tea, a kávé is természetes élményt kínáló, eredeti ital.
Nagyon sok legenda kering a kávé felfedezéséről. Egy legenda szerint az Abesszinai hegyvidéken élő pásztorok kecskenyájuk nyugtalanságáról panaszkodtak. Az állatok szokatlanul élénkek voltak és úgy tűnt, soha nem fáradnak el. A pásztorok a közelben vörös-, sárga-, és zöld gyümölcsű bokrokat találtak, melyekből minden bizonnyal ettek az állatok. Nem sokkal ezután a nomádok szintén elkezdték enni a nyers gyümölcsökből, energiaforrásnak gondolva őket, és így fedezték fel a kávét, mint stimuláló italt.

Ínyenc kávék:

A kávé minősége közvetlenül kötődik az ültetvényhez, ahol terem. A hosszútávra tervező farmerek olyan terméket termesztenek, amely kémiai anyagoktól, rovarirtóktól mentes, és amely nem szennyezi a környezetet. Ezért nagy hangsúlyt fektetnek az ültetvény fenntarthatóságára.
Az ültetvény-tulajdonosok, akik ellátnak minket a zöld kávéval, vigyáznak a helyi ökoszisztémára. A földet fűvel védik a napsugárzástól, amely a kávépalánták között nő. Nagy banánfák védelmezik a hegyvonulatokat az eróziótól. Mivel a legtöbb ültetvényen nagyon sok a palánta, nem tudnak egyáltalán gépeket alkalmazni. Ez magasabb személyi költségekhez vezet, különösen szüret idején, mivel a kávé cseresznyéket kézzel és egyenként kell leszedni.

Pörkölés:

Mester pörkölők finomítják a nyers, zöld kávészemeket, mely így a tökéletes szakmai tudás által egyedülálló ízt eredményez. A jó pörkölés fontos összetevője a jó kávénak. A kávét gyakran a fogyasztó országban pörkölik, majd finomítják. A jó pörkölőnek jó érzéke van az idő és a hőmérséklet megfelelő kombinációjához, alapos ismeretekkel rendelkezik a termékről, és széles tapasztalata van a nyers és pörkölt kávék kezelésében.
Minőségi kávéinkat a hagyományokhoz híven lassú pörkölési folyamatnak vetik alá, alacsony hőmérsékleten, 160-200°C-on, 12-20 percen keresztül, amely kihozza az intenzív ízeket, gáztüzelésű pörkölőkben – tudatosan távol tartva a kávészemeket az ipari sokkoló pörkölési módoktól. Mivel mindegyik típusú kávé különböző pörkölési hőmérsékletet igényel, a pörkölő-mesterek ezután tehát kézi pörköléssel folytatják tovább a műveletet.
Végül a nemkívánatos savakat lassú és lágy pörköléssel csökkentik le.

Őrölés, Forrázás, tanácsok

A folyamat minden egyes lépése megrövidíti a kávé élettartamát. Míg a nyers kávét évekig lehet tárolni, addig a pörkölt kávé legkésőbb két hét alatt elveszíti aromáját, ha nem megfelelően tároljuk. Ha őrölt kávéról van szó, akkor akár pár nap alatt is elveszítheti különleges aromáját. Ideális esetben a kávét kevéssel a fogyasztás előtt ajánlott megdarálni. Minél finomabbra daráljuk a kávét, annál fűszeresebb lesz az íze. Durvára darálással kissé finomabb aromát érhetünk el. Az eszpresszót mindig finomra őrölik.
Az adagolás meghatározza az erősséget, az ízt és a kávé minőségét. Egy csésze kávéhoz 6-8g őrölt kávét használjon. A legjobb forrázási hőmérséklet 90ºC és 96ºC fok között van, a forrázási idő 4 és 6 perc között legyen.
A kávéaroma legnagyobb ellensége az oxigén és a pára. Száraz helyen és mindig az intenzív illatoktól távol tartsa a kávét. Tartsa eredeti csomagolásában (az megvédi az illatoktól), lezárt állapotban, egy aromatartó dobozban.
A tej a kávéaromát egy kissé lágyabbá és könnyebben emészthetővé teszi. A tejnek köszönhetően a koffein sokkal lassabban szívódik fel.

Válasszon kávét a menüből!

[/columns]